När kärleken tar slut
Sverige är ett av de länder i EU där flest människor separerar. Hela två av tre äktenskap slutar med skilsmässa och ännu fler samboförhållanden löses upp. Att separera är en tuff process att gå igenom och om man har barn brukar det många gånger vara ännu svårare såväl känslomässigt som ekonomiskt och juridiskt. Om du står inför en skilsmässa kan därför vara oerhört värdefullt att ta hjälp av en jurist för att få den hjälpen du behöver.
Om ni är gifta behöver ni lämna in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten. Om bara en av er vill skiljas eller om ni har barn som är under 16 år kräver lagen att ni tänker på saken i sex månader från att ni lämnat in ansökan om äktenskapsskillnad. Efter att en ansökan har gjorts kan en bodelning göras där huvudregeln är att alla tillgångar som finns med avdrag för skulder ska delas lika. Sambor kan göra en bodelning så fort samboförhållandet upphört. En bodelning mellan sambor kan aldrig omfatta mer än gemensam bostad och bohag.
Ett exempel från verkligheten
Sandra och Emil har varit sambor i sju år och har ett barn tillsammans. Paret bor i en bostadsrätt som köptes gemensamt när de hade varit tillsammans i två år. Sandra betalade kontantinsatsen med pengar hon ärvt av sin mormor och de upptog även ett gemensamt lån. Paret har nu bestämt sig för att sälja lägenheten och separera. Sandra hade pratat med Emil tidigare om att de borde skriva ett samboavtal, men frågan har runnit ut i sanden. Sandra hävdar bestämt att hon har rätt att få tillbaka pengarna hon ärvt från sin mormor men Emil hävdar att de ska dela lika på det som blir över efter försäljningen och lösen av lån. Emil har tyvärr lagen på sin sida och utan ett samboavtal har Sandra inget att stödja sig mot och hon får tråkigt nog dela med sig av hälften av sitt arv till Emil.
Tveka inte att höra av dig till oss om ni önskar hjälp med juridiken i samband med en bodelning.